Posjeta Kubi
0

Papa Benedict se sastao sa Raulom Castrom

SRNA
Papa Bendict i Raul Castro (Foto: AFP)
Papa Bendict i Raul Castro (Foto: AFP)
Papa Benedict XVI i kubanski predsjednik Raul Castro sastali su se u Havani, nakon što je poglavar Katoličke crkve izrazio nadu da će se u zemlji dogoditi ekonomske i političke promjene.

Visoki član kubanske administracije reagovao je izjavom da na komunističkom ostrvu neće biti političkih reformi.

Papa i Castro razgovarali su oko sat vremena u Palati revolucije u glavnom gradu, ali se potom nisu obratili novinarima.

Od sastanka se očekivalo da će potvrditi poboljšanje odnosa između kubanskih valsti i Katoličke crkve, kao i da će na njemu biti razgovarano o želji crkve da ima veću ulogu na Kubi.

Portparol Vatikana izjavio je da bivši lider Fidel Castro nije prisustvovao ovom sastanku. Nije potvrđeno da li će se on sresti sa papom tokom njegovog boravka na Kubi.

Papa Benedict je došao u drugu posjetu jednog poglavara Katoličke crkvi Kubi u historiji, u vrijeme kada je Raul Castro pokrenuo reforme i podržao privatno preduzetništvo, uz smanjenje uloge države u privredi. Njegov cilj je da ojača ekonomiju i garantuje komunističku budućnost zemlje.

On želi da smanji broj zaposlenih u državim službama za miliona ljudi, što je oko 20 posto od ukupne kubanske radne snage od 5,2 miliona ljudi.
Neki Kubanci se nadaju da će ekonomske promjene donijeti i izmjene političkog sistema u zemlji u kojoj je legalna samo Komunistička partija.

Marino Muriljo, zadužen za ekonomsku politiku u državnom Vijeću ministara, izjavio je da na Kubi "neće biti političkih reformi", iako država pokušava da unaprijedi privredu.

	Muriljo se obratio velikoj grupi novinara koji izvještavaju o papinoj posjeti Kubi, ubrzo poslije komentara koje je poglavar Katoličke crkve izrekao tokom simbolične molitve u hramu sveca-zaštitinika ovog ostrva u gradu El Kobre.

On je pozvao okupljene da osnaže svoju vjeru kako bi "mogli da teže ka izgradnji obnovljenog i otvorenog, boljeg društva, koje bi bilo dostojno ljudi".