Svijet
2

Papa apelirao na Izraelce i Palestince da donesu hrabre odluke o pomirenju

FENA
Papa Franjo je danas osudio jučerašnji smrtonosni napad u Jerusalemu i apelirao na Izraelce i Palestince da donesu hrabre odluke koje su potrebne da se postigne pomirenje.

On je također pozvao na uzdržanost i dijalog u vrijeme kada se strahuje da sukob između dva naroda ulazi u novu fazu sektaškog nasilja i Izrael upozorova na oštar odgovor na ubistva.

"Pratio sam sa zabrinutošću alarmantno povećanje napetosti u Jerusalemu i drugim dijelovima Svete zemlje i neprihvatljiive incidente kojih čak ni vjerska mjesta nisu bila pošteđena", istakao je papa, dodavši da "iz dubine svog srca apelira na umješane strane da okončaju ciklus mržnje i nasilja i preduzmu hrabre odluke za pomirenje i mir".

Petoro Izraelaca ubijeno je u napadu dvojice palestinskih napadača naoružanih satarama, noževima i pištoljima. Oba napadača su ubijena u sukobu s policijom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je oštrim odgovorom i već jutros se vidjelo da to nije samo prazna prijetnja jer je u istočnom Jerusalemu srušena kuća u kojoj je stanovao Palestinac, vinovnik napada u oktobru, prenio je AFP.