Svijet
0

Panika u Njemačkoj: Haker ukrao podatke o dva miliona korisnika Vodafonea

Klix.ba
Neimenovani haker ukrao je podatke o dva miliona korisnika njemačke kompanije Vodafone. Pretpostavlja se da je to učinio neko ko je bio dobro upoznat sa IT infrastrukturom kompanije.

Haker je uspio doći do podataka o imenima korisnika, njihovom spolu, adresama, brojevima računa u bankama, ali, kako je istaknuto iz Vodafonea, nije uspio uzeti podatke o brojevima telefona, passwordima, PIN-ovima i detaljima kreditnih kartica.

Iz kompanije su istakli da podaci do kojih je haker došao nisu dovoljni da pristupi bankovnim računima korisnika Vodafonea, no upozorili su na to da će cyber kriminalac vjerovatno pokušati doći do dodatnih informacija phising napadima, odnosno lažnim e-mail porukama.

"Duboko se izvinjavamo i žalimo zbog ovog incidenta", saopćeno je iz kompanije. Također, istaknuto je da će obavijestiti sve korisnike čiji su podaci ukradeni.

"Kada smo saznali za napad, zaustavili smo ga i obavijestili policiju, no nismo htjeli s tim izlaziti u javnost dok traje istraga. Haker je identifikovan i policija traga za njim", saopćio je Vodafone.