Svijet
0

Panika stanovništva u Sečuanu zbog mogućeg novog potresa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Veliki broj ljudi u kineskoj pokrajini Sečuan, koju je 12. maja pogodio razoran potres jačine 7,9 Richterove skale, proveo je prošlu noć na ulicama zbog najave mogućega naknadnog potresa čija bi jačina bila između šest i sedam stepeni, objavili su danas kineski državni mediji.

Ovo obavještenje kineskog seizmološkog zavoda objavile su sve kineske televizije, što je izazvalo paniku među stanovništvom pogođene oblasti.

Masovni bijeg žaba, što je po kineskoj tradiciji siguran znak koji najavljuje potres, a o čemu su izvještavali neki mediji, dodatno je doprinio panici stanovništva, navodi kineska agencija Xinhua.

Zbog toga su mnogi prošlu noć proveli na ulicama, naročito u Chengduu, glavnom gradu provincije Sečuan, prenijela je njemačka agencija DPA.

U Chengduu i prilazima gradu promet je od sinoć potpuno blokiran, naročito oko benzinskih stanica.

Prema kineskom seizmološkom zavodu, sljedeći potresi bi mogli biti jačine između šest i sedam stepeni Richterove skale. Od 12. maja registrirano je više od 20 seizmoloških potresa od kojih je najjači bio od 6,1 stepeni.

Ovakva seizmološka aktivnost je normalna nakon jakih potresa i posljedica je slijeganja zemljišta.

Prema zvaničnim podacima, do sada su prebrojane 34.073 osobe poginule u potresu, ali se smatra da se još oko 10.000 nalazi pod ruševinama, a skoro 30.000 osoba se smatra nestalima, tako da bi konačni bilans mogao prijeći 70.000 mrtvih, navela je agencija.

Zabilježen je i veliki broj klizišta u kojima su nestala čitava sela. Oko 200 spasilaca poginulo je u klizištima, koja veoma otežavaju rad spasilačkim ekipama.

Pojedini putevi u provinciji Sečuan i dalje su neprohodni, a 62 naselja u toj oblasti su još bez telekomunikacijskih veza. Spasioci su, međutim, uspjeli da se probiju do 77 sela koja su do sada bila odsječena od ostatka Kine.

U Kini je u ponedjeljak počela trodnevna žalost za žrtvama potresa, a kineska vlada je zbog katastrofe privremeno prekinula prolazak olimpijske baklje na putu ka Pekingu.