Svijet
19

Panika na Havajima: Rijeka vulkanske lave istopila ograde i stigla nadomak kuća

Klix.ba
Nervozni stanovnici grada Pahoa na Havajima sa strahom prate informacije o kretanju vulkanske lave koja prijeti da uništi njihove domove.
Foto: EPA
Foto: EPA

Užarena rijeka već je istopila ograde imanja, prešla preko lokalnog groblja i približava se glavnim cestama, a jutros je već bila na 65 metara od kuća. Kreće se brzinom od 7 do 10 metara po satu u smjeru sjeveroistoka, saopćila je havajska opservatorija koja je prati.

Još uvijek nije izdata naredba za obaveznu evakuaciju, ali mnogi stanovnici sami su odlučili da napuste svoje domove, prenosi CNN. Čak i oni koji ne očekuju da će im domovi biti uništeni strahuju da će ostati odsječeni od ostatka svijeta. Poseban problem su lopovi koji koriste ovu situaciju pa pljačkaju napuštene kuće.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mobilizirane su hitne službe koje su angažovale i mobilnu jedinicu, a prethodno su za stanovnike ovog mjesta izgrađena dva posebna puta za spašavanje od naleta lave.

Zdravlje građana dodatno ugrožava dim koji se diže gorenjem vegetacije.

Gradonačelnik Big Islanda, na kojem se nalazi ovaj grad, Billy Kenoi je poručio da ljudi moraju sarađivati.

"Ključna je komunikacija sa zajednicom, informisanje ljudi, a svi moramo nastaviti s radom kako bismo umanjili posljedice po narod grada Pahoa", kazao je.

Vulkan Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, tako da potoci lave nisu nikakvo iznenađenje i stanovništvo je naviklo da prati situaciju i prilagođava se. Ipak, približavanje lave ovako blizu kućama nije uobičajeno, te svi sa nervozom prate njeno kretanje.

"Svi bismo voljeli da lava prestane teći, ali se to neće dogoditi", poručuje gradonačelnik.