Svijet
0

Panetta: Vojna akcija protiv Irana jedna od opcija

FENA
Leon Panetta
Leon Panetta
Američki ministar odbrane Leon Panetta izjavio je da SAD ne isključuju vojnu akciju protiv Teherana kao jednu od opcija.

On je ocijenio da bi Iran mogao da razvije nuklearnu bombu u roku od godinu dana i da pronađe način da je lansira u roku od dvije do tri godine.

Panetta je gostujući u emisiji 60 minuta na televiziji CBS, rekao da SAD ne žele da Iran razvije nuklearno oružje i da bi to bilo prelaženje crvene linije za Washington.

Panetta je kazao da će američki zvaničnici preduzeti sve neophodne korake da tako nešto zaustave. Na pitanje da li to znači i vojnu akciju, on je odgovorio - "nijednu opciju nismo uklonili sa stola", prenose agencije.

Američki predsjednik Barack Obama je prošle nedjelje u govoru pred Kongresom istakao da se zalaže za mirno rješenje iranskog problema, ali ni on nije u potpunosti isključio vojnu opciju.

Obama je tada rekao da su SAD odlučne da spriječe Iran da proizvede nuklearno oružje, ali da nijedna opcija nije isključena da se dođe do tog cilja, što su kongresmeni i senatori propratili burnim aplauzom.

Prema posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, Iran provodi aktivnosti sa ciljem razvijanja nuklearnog oružja.

Zvanični Teheran je te tvrdnje odbacio kao falsifikate.