Svijet
1

Panamski kanal zvanično otvoren poslije devet godina renoviranja

Klix.ba
(Foto: EPA)
Prošireni Panamski kanal poslije devet godina renoviranja zvanično je danas otvoren prolaskom kineskog teretnog broda. Oko 7:50 ujutro po lokalnom vremenu brod "Cosco Shipping Panama" je ušao u ustavu Agua Clara na Atlantiku i počeo prvi prolaz vodenim putem dugim oko 80 kilometara te bi trebao izbiti na tihooceansku stranu do 17:00 sati po lokalnom vremenu.

Svečanosti otvorenja je prisustvovalo samo 12 od 70 pozvanih državnih čelnika.

Analitičari ocjenjuju da su svečanosti otvorenja prisustvovali nižerangirani čelnici, a što je posljedica skandala nazvanog Panamski dokumenti. Panamsko ministarstvo vanjskih poslova kaže da je inauguracija proširenog Panamskog kanala diplomatski uspjeh te da su mu prisustvovali predstavnici gotovo svih pozvanih zemalja, uključujući Kinu, Japan, Peru, Južnu Koreju, Kolumbiju i Meksiko kao i uprave svih vodećih brodarskih tvrtki i tisuće Panamaca.

Konzorcij zadužen za radove saopćio je nedavno da je obavljeno više od 2.000 testova i proba i da su rezultati pokazali da Panamski kanal "funkcioniše na svjetskom nivou".

Radovi koji su koštali 5,2 milijarde dolara, trebalo je da budu završeni u oktobru 2014. godine, ali su niz prekida radova i sporova oko rashoda doveli do nekoliko odlaganja.

U okviru proširenja uvedene su šire brodske prevodnice koje će smanjiti čekanje i ubrzati prolazak brodova, te omogućiti prolazak brodova većih od standarda "panamax" (Panama+maximum - najveći koji mogu da prođu kroz Panamski kanal).

Taj standard je uveden 1914. godine kada je otvoren Panamski kanal, ali sada svjetskim okeanima plove mnogo veći brodovi, dugi kao tri fudbalska terena s kapacitetom 2,5 puta većim od "panamax" brodova.

Brod "Cosco Shipping Panama" s kapacitetom od 9.400 kontejnera izabran je na lutriji na kojoj su učestvovale kineska kompanija Cosco i norveška Wallenius Wilhemsen Lines.