Svijet
0

Panamski dokumenti: Klijenti kompanije Mossack Fonseca i osobe sa međunarodnim sankcijama

Anadolija
Otkrivanje tajnih dokumenata kompanije Mossack Fonseca u Panami jedna je od najvećih afera tog tipa u historiji, a posljednje analize tih dokumenata su pokazale da je ta kompanija sarađivala i otvarala offshore firme osobama koje su se nalazile na listi međunarodnih sankcija.

Međunarodni konzorcijum novinara istraživača (ICIJ) je otkrio 11,5 miliona tajnih dokumenata o poslovanju kompanije u Panami i podijelio ih sa 80 svjetskih medijskih kuća.

Njemački list "Suddeutsche Zeitung" i britanski "The Guardian" su objavili dio tih dokumenata koji otkrivaju kako su offshore kompanije prale novac i izbjegavale poreze brojnih klijenata, među kojima su bile i desetine predsjednika i visokih zvaničnika država iz cijelog svijeta, kao i biznismena, sportista i drugih javnih ličnosti i poslovnih subjekata.

BBC javlja kako se među klijentima panamske kompanije nalaze i 33 fizička i pravna lica iz Irana, Zimbabvea i Sjeverne Koreje koje se nalaze na listi međunarodnih sankcija.

Isti izvor navodi kako je kompanija Mossack Fonseca sa tim licima saradnju u najvećem broju slučajeva započela prije nego su one dobile međunarodne sankcije, ali da je saradnja nastavljena i nakon što im je zabranjen angažman na međunarodnoj sceni.

Jedna od takvih kompanija dolazi iz Sjeverne Koreje i usko se povezuje sa razvojem nuklearnog programa i oružja te zemlje, a riječ je o firmi DCB Finans koja je u Pjongjangu osnovana 2006. godine.Među hiljadama osoba koje su posredstvom kompanije u Panami otvarali offshore firme i račune i tako prali novac i utajivali porez se nalaze i brojni bivši i aktuelni svjetski zvaničnici, sportisti i privrednici, a istragu otkrivenih dokumenata najavile su nadležne institucije brojnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Francusku. Vlasti Paname su izrazile spremnost da sarađuju u procesima istrage.