Svijet
0

Panama će tražiti da joj Pariz izruči diktatora Noriegu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Panama će zatražiti od Francuske da joj izruči bivšeg diktatora Manuela Noriegu kojeg su u utorak Sjedinjene Američke Države prebacile u Pariz kako bi mu se sudilo za pranje novca, izjavio je u srijedu panamski predsjednik Ricardo Martinelli.

"Panama će podnijeti zahtjev za ekstradiciju prema našim zakonima, ali sve zavisi od francuske vlade", izjavio je Martinelli u prvoj reakciji na izručenje Manuela Noriege Francuskoj.

Bivši 76-godišnji diktator je u Panami osuđen na 54 godine zatvora zbog umiješanosti u nestanak i ubistvo pristalica opozicije između 1968. i 1989. godine, kada je američkom vojnom intervencijom protjeran s vlasti. Nakon što je bio blizak saveznik Washingtona za vrijeme hladnog rata, pao je u nemilost zbog umiješnosti u trgovinu drogom.

Panama nema s Francuskom ugovor o ekstradiciji, ali ako panamsko pravosuđe zatraži izručenje Noriege, taj će postupak biti provediv, izjavio je u srijedu panamski potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Juan Carlos Varela.

On je kazao kako Panama želi da Manuel Noriega izdržava kazne koje su mu izrečene u ovoj centralnoameričkoj zemlji dok je bio u zatvoru u SAD-u zbog trgovine drogom između 1990. i 2007.

Bivši diktator na vlasti od 1981. do 1989. godine nalazi se u pritvoru u Francuskoj od utorka, čekajući novo suđenje za pranje novca.

Jedan sud u Parizu ga je 1999. godine osudio na 10 godina zatvora i 11,4 miliona eura kazne, ali se suđenje mora ponovo održati jer on nije prvi put prisustvovao suđenju.