Svijet
0

Pamplona: Stotinu ozlijeđenih u utrci s bikovima

FENA
Zasad je 97 ljudi ozlijeđeno, među njima jedna osoba teško, u subotnjoj prvoj utrci s bikovima ove sezone u Pamploni na sjeveru Španije, što se održava u sklopu tradicionalnoga festivala San Fermina.

Jednom je 36-godišnjem Australcu probodena stražnjica i završio je na hitnoj operaciji, objavila je hitna služba. Hospitalizirano je još petero sudionika te potencijalno kobne utrke s bikovima.

Dvominutno trčanje pred bikom bilo je posebno opasno jer su na putu bile gomile ljudi. Njih se dvije hiljade guralo i mnogi su se spotaknuli i pali.

Devetodnevna svetkovina u čest zaštitnika grada Svetoga Fermina svake godine privuče stotine hiljada ljudi. Mnogi dođu sudjelovati u utrci koju je proslavio Ernest Hemingway svojim romanom "I sunce izlazi" iz 1926.

U subotu je u središte grada pušteno šest bikova. Hrabri muškarci poznati kao "mozosi" trčali su pred njima, naoružani ničim do smotuljkom novina. Životinje dotrče do 825 metara udaljene arene gdje ih navečer ubiju u borbi s bikovima, javila je Hina.