Svijet
0

Pamplona: Bik povrijedio Amerikanca i dvojicu Španca

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Amerikanac i dva Španca povrijeđeni su u šestoj utrci sa bikovima na ovogodišnjem španskom festivalu San Fermin. Jedan zalutali bik izazvao je paniku na ulicama Pamplone.

Bik je napao jednog muškarca i rogovima ga prikovao za zemlju na pola minute, sve dok ga drugi trkači nisu spasili vukući bika za rep. Muškarac je visio sa jednog roga i vrištao. Pomagači su ga uhvatili za noge i odvukli na sigurno. Lokalni mediji pišu da se radi o stanovniku španskog grada Morella, ali informacije nisu potvrđene.

Regionalna vlada Navarre saopćila je kako su Amerikanac i dva Španca povrijeđeni rogovima bika, dok su još tri muškarca završila u gradskoj bolnici usljed povreda tokom trke. Povrijeđenog Amerikanca identificirali su samo inicijalima i objavili da ima 20 godina i da je povrijeđen u predjelu abdomena. Nijedan od povrijeđenih nije u teškom stanju.

Bolnički zvaničnici su isprva javili da je četvero ljudi povrijeđeno, ali su, nakon vladine intervencije, taj broj smanjili na tri.

Ovo su prve povrede na ovogodišnjem festivalu.

Crni bik koji je izazvao najviše panike napravio je više pokušaja napada na ljude, sve dok ga nisu uspjeli pridružiti ostatku krda. Sve bikove koji ujutru trče ulicama Pamplone, matadori ubiju u večernjim borbama, a njihovo meso se služi u restoranima Pamplone.