Svijet
18

Paljenje zastava u SAD-u je legalno, Trump bi taj čin kažnjavao oduzimanjem državljanstva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) paljenje zastave SAD-a vidi kao kažnjivo djelo zbog kojeg izgredniku treba biti oduzeto državljanstvo.

Iako Vrhovni sud SAD-a paljenje zastave prepoznaje kao vid prakticiranja slobode izražavanja, Trump je u utorak izjavio da bi skrnavljenje simbola države kažnjavao oduzimanjem državljanstva i zatvorom od 12 mjeseci.

"Niko ne bi smio paliti američku zastavu. Ukoliko se to desi, moraju postojati posljedice - možda oduzimanje državljanstva ili godina dana zatvora", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Vrhovni sud SAD-a se još 1989. godine izjasnio kako je paljenje zastave zaštićeno zakonom, odnosno Prvim amandmanom na Ustav SAD-a koji govori o slobodi izražavanja i govora.

Nije najjasnije zašto se Trump dotakao teme o zastavama, mada se pretpostavlja da je njegov tvit vezan za odluku koledža u Hampshireu, država Massachusetts, o uklanjanju zastave s jarbola ispred škole zbog nedavnog incidenta u kojem su pojedini učenici zapalili zastavu povodom Trumpove pobjede.