The Times
0

Palin bi mogla potpuno zasjeniti McCaina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Londonski listovi se u subotu slažu u ocjeni moći "efekta Palin" na američku izbornu kampanju - izborna utrka je izjednačena, a Republikanska stranka je sa Sarah Palin kao kandidatkinjom za potpredsjednika dobila dobru dozu svježe krvi koja joj je itekako bila potrebna.

Daily Telegraph smatra da je njezin govor na republikanskoj konvenciji bio "nabijen energijom", ali da je John McCain zvučao "mlitavo".

The Times navodi da, zahvaljujući guvernerki Palin, McCain sada zaostaje za Barackom Obamom samo jedan procent, mada dodaje kako ona sada prijeti da potpuno zasjeni republikanskoga predsjedničkog kandidata.

List prenosi i zabrinutost nekih demokrata da bi se Obamina prednost mogla ispostaviti kao vještačka, jer njegovo vodstvo u anketama možda samo pokazuje kako se mnogi stide priznati da imaju rezervi u vezi s njegovom rasom.

Times u uredničkom komentaru iznosi drukčiji stav - glavnu političku opasnost za Obamu ne predstavlja rasa, već klasa; američka desnica gaji dobro poznatu odbojnost prema onima koje vidi kao "elitiste" i republikanci znaju kako to iskoristiti, predstavljajući "narod" nasuprot "moćnicima".

John McCain predstavlja nepopularnu stranku i nedostaje mu Obamina harizma, ali mu to ne stoji kao prevelika prepreka na putu da postane sljedeći predsjednik SAD-a, piše Times u uredničkom komentaru.