Svijet
0

Palestinski zvaničnik: SAD preziru Arape

FENA
Jaser Abed Rabo
Jaser Abed Rabo
Zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaser Abed Rabo izjavio je da SAD pokazuju prezrenje prema Arapima, pokušavajući da spriječe Palestince da dobiju priznanje državnosti u Ujedinjenim nacijama.

Američka politika usredsređena je sada samo na jedno, da se zaustavi palestinska diplomatska inicijativa u UN-u, ocijenio je Rabo.

''Predmet nisu naselja, ni palestinska nezavisnost, ni prava palestinskog naroda, ni zaustavljanje krivičnih prestupa od (jevrejskih) naseljenika protiv palestinskog naroda. Sve se to ignoriše i jedini problem je postalo da mi ne idemo u Ujedinjene nacije'', rekao je Rabo radiju Glas Palestine, prenijeli su izraelski mediji.

On je dodao da to ''pokazuje ne samo prezir prema palestinskoj poziciji, već također prezir prema onome što se dešava u arapskom regionu - buđenje države koja traži pravdu za arapske narode i pravdu za cijeli region".

Washington strahuje da će palestinski potez u UN-u ovog mjeseca još više otežati napore SAD-a da oživi bliskoistočne pregovore koji su u zastoju od prošle godine zbog nesporazuma oko širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

SAD su najavile da će podržati Izrael u protivljenju palestinskom zahtjevu, tvrdeći da je cilj podrivanje legitimiteta jevrejske države i da se palestinska državnost može postići samo kroz pregovore.

Palestinska strana, međutim, smatra da je mirovni proces koji je trajao dvije decenije izgubio zamah i traži unapređenje svog diplomatskog statusa.