Svijet
236

Palestinska zajednica u BiH poslala pismo predsjedniku SAD-a

FENA
Udruženje Palestinska zajednica u BiH uputila je otvoreno pismo Baracku Obami u kojem američkog predsjednika pozivaju da izrazi poštovanje prema palestinskom narodu koji insistira na pravdi zasnovanoj na međunarodnom pravu, te pitaju "da li je ekstremistički i teroristički tražiti svoja legalna prava".

"Slušajući vaš jučerašnji govor, s fokusom na dio koji se odnosi na Gazu, povjerovali bi da niste obaviješteni o onome što se dešava na terenu. Vaš govor usmjerio se na "oslobađanje izraelskog vojnika u Gazi". Više nego o 1.600 ubijenih, među kojima je polovina djece i žena, izgleda beznačajno. Vojnik, zarobljen na okupiranoj teritoriji dok je služio okupatoru, ono je što vas zanima. Gospodine predsjedniče, uz dužno poštovanje, da li ćete izraziti određeno poštovanje prema palestinskom narodu?", navodi se u pismu Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

U pismu se traži poštivanje ljudska prava Palestinaca te poručuje da je vrijeme da oko 1,8 miliona Gažana bude oslobođeno iz izraelskog geta.

"Da, gospodine predsjedniče, palestinski narod koji živi u Gazi, od kojih su dvije trećine izbjeglice iz istorijske Palestine s "pravom na povratak", je napadnut. Da li je razaranje desetina škola, džamija, bolnica i ostale civilne infrastrukture koje čine Izraelci koristeći američko oružje, ono što nazivate "pravom Izraela na samoodbranu"?", pitaju Palestinci iz BiH Baracka Obamu.

Ističu da "ovo nije između Hamasa i Izraela, to je između okupiranih i okupatora" te dodaju da 1.600 ubijenih i 8.000 ranjenih nisu Hamas. Među njima je na stotine ubijene palestinske djece, stotine ubijenih palestinskih žena, stotine ubijenih staraca.

U pismu se podvlači da svi Palestinci žive pod okupacijom, svi odbijaju slijepu legitimizaciju izraelskih svakodnevnih zločina i svi glasaju u korist slobode, pravde i mira.

"Gospodine predsjedniče, američko pravo veta olakšava počinjavanje ovakvih zločina. Američki sudija, jedan od 15 sudija u Savjetodavnom tijelu o izeraelskoj gradnji zida u Palestini, bio je taj koji je glasao u korist okupatora. Jedan sudija nadglasava 14 ostalih. Američki sudija presudio je protiv pravde, samo u korist Izraela. SAD, ponekad glasno i inače tiho, podržavaju da Palestinci budu ubijani njihovim oružjem od strane Izraelaca. One zabranjuju Palestincima da ostvare svoja zakonska prava putem diplomatskih koraka kroz UN i druge međunarodne institucije. One snabdijevaju Izrael oružjem vrijednim više milijardi dolara. One ne poduzimaju nikakve korake na spriječavanju Izraelaca da šire svoja ilegalna naselja na okupiranim teritorijama, umjesto toga dajući šture izjave medijima", navodi se u pismu.

U Udruženju Palestinska zajednica u BiH kažu da je američki kongres "reagovao na posljednja zvjerstva odobravajući 25 miliona dolara za izraelski sistem, Čelična kupola".

U pismu se naglašava i da Palestinci u Gazi žive bez struje, bez vode, bez lijekova, bez sigurnosti, i "od njih se traži da ne učine ništa što bi naškodilo izraelskoj sigurnosti".

-Stav je svih Palestinaca da insistiraju na pravdi zasnovanoj na međunarodnom pravu. Izgleda da bi samo odustajanjem od naših zakonskih prava Zapad razmislio o tome da nam pruži neka od osnovnih ljudskih prava, pa čak i da nas skine s "terorističke liste - navodi se u pismu Udruženja Palestinska zajednica u BiH američkom predsjedniku Baraku Obami