Al-Jazeera
0

Palestinska uprava pomogla Izraelu da ubije pripadnika Fataha

FENA
Saeb Erakat (Foto: AFP)
Saeb Erakat (Foto: AFP)
Katarski TV-kanal Al-Jazeera je u nastavku objavljivanja takozvanih "palestinskih papira" objelodanio široku suradnju između izraelskih sigurnosnih snaga i snaga Palestinske uprave.

U jednom dokumentu koji je procurio detaljno se izlaže kako su Izrael i Palestinska uprava (PU) zajedno planirali ubojstvo zapovjednika Brigada mučenika Al-Aqse, povezane s Fatahom, prenijeli su izraelski mediji.

Hassan al-Madhun, aktivist Fataha, bio je meta ubojstva, jer se navodno vjerovalo da je spreman na suradnju s bilo kojom palestinskom organizacijom protiv "nemilosrdnih i krvožednih cionističkih snaga", javljaju arapski mediji.

Ubijen je u ciljanom napadu nekoliko mjeseci nakon što su o tome razgovarali palestinski ministar unutarnjih poslova Yusuf Nasr i tadašnji izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, a kasnije su ubijeni i njegov otac i brat.

U drugim dokumentima vezanim za bliskoistočne pregovore navodi se američki i britanski plan predstavljen Palestinskoj upravi da zaustavi raketiranje južnog Izraela.

Objelodanjeno je također da je britanski MI-6 napravio strategiju 2004. godine pomoći sigurnosnim snagama Yassera Arafata da neutraliziraju protivnike bliskoistočnog mirovnog sporazuma, piše u srijedu britanski Daily Telegraph.

Plan predviđa strategiju pritvora ključnih časnika srednjeg ranga iz Hamasa, Islamskog džihada i Brigada mučenika al-Aqse, organizacija koje su izvodile samoubilačke bombaške napade protiv Izraela.

Također se predlaže mogućnost privremenog zatočeništva vodećih ličnosti iz tih organizacija pod uvjetom da se s njima dobro postupa. Svi ti dokumenti su dio od oko 1.600 tajnih „palestinskih papira“ do kojih je došla Al-Jazeera i objavljuje ih postepeno zajedno s britanskim The Guardianom.

U vrijeme kada je MI-6 pripremao plan, Sjedinjene Države su prekinule financiranje palestinskih sigurnosnih snaga u znak protesta što Arafat nije zaustavio nasilje.

Tada je Velika Britanija popunila prazninu u pokušajima da se obnove pregovori, jer je Izrael to odbio dok PU ne učini značajan napredak u zaustavljanju ekstremističkih skupina.

Izraelski mediji komentiraju u međuvremenu da ni dokumenti objavljeni u utorak navečer ne otkrivaju ništa posebno novo, već da se čini kao da je to uvijek novi pokušaj TV-mreže da dovede PU u nezgodan položaj.

Do sada je objelodanjeno da je PU bila spremna na neviđene kompromise kako bi postigla mirovni sporazum s Izraelom u odnosu na suverenitet u istočnom Jerusalemu i pravo palestinskih izbjeglica na povratak.

Zabilježeno je i da je palestinski pregovarač Saeb Erekat opisao PU kao jedini arapski režim kojim ima kontrolu nad govorima u džamijama i muslimanskim dobrotvornim organizacijama.

On je također naveo da je PU primorana da ubija "vlastita ljude" kako bi dokazala da uspostavlja red i mir na teritorijima pod svojom kontrolom. On je mislio na incident u Kalkiliyi kada su dva palestinska policajca ubila šest članova Hamasa. U sukobu su poginula i dva policajca.

Erekat je u utorak uvečer optužio Al-Jazeeru da dovodi njegov život u opasnost kampanjom kleveta, prenijele su agencije.

On je kazao da je ta TV-mreža pogrešno predstavila njegove izjave i ostale izmislila, optužujući Al-Jazeeru kako traži od Palestinaca da pucaju na njega. Erekat je godinama bio ključna ličnost u pregovorima.