Svijet
0

Palestinska uprava i SAD podržali Mubarakov prijedlog

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Palestinska samouprava i Sjedinjene Države su u utorak uvečer podržale prijedlog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka o hitnom primirju između Izraela i Palestinaca u Gazi, koju kontrolira islamistički radikalni pokret Hamas.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas, govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, sazvanoj zbog krize u Gazi, istaknuo je da izražava podršku planu koji su u utorak iznijeli Mubarak i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, javio je Reuters.

Abbasov pokret Fatah su 2007. godine potisnuli iz Gaze pripadnici Hamasa.

Washington podržava Mubarakov prijedlog o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, izjavila je na sjednici Vijeća sigurnosti američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Ona je istaknula da je hitno potrebno "zaključiti prekid vatre koji može biti trajan i donijeti stvarnu sigurnost", dodajući da su Sjedinjene Države "u tom pogledu zadovoljne saopćenjem predsjednika Egipta, koje žele pohvaliti te nastaviti putem te inicijative".

Egipat je prethodno saopćio da predlaže hitan prekid vatre u pojasu Gaze, nakon čega bi uslijedili pregovori o dugoročnim rješenjima, uključujući kraj blokade toga palestinskog područja.

Tokom 11-dnevne izraelske vojne ofanzive na Gazu poginulo je najmanje 629 Palestinaca, među kojima su mnogi civile.

Mubarak je ponudio da pregovara s Izraelom o sigurnosti na granici s Gazom i delegacije dviju zemalja bi se mogle uskoro sastati, najavio je predsjednik Sarkozy u Egiptu, nakon svoje bliskoistočne posredničke misije za rješenje najnovijeg sukoba.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je na sjednici Vijeća sigurnosti najavio da će sljedeće sedmice otputovati u Izrael i Palestinsku samoupravu te naglasio da je od vitalne važnosti da se prije toga postigne prekid vatre u Gazi.

"Ne vjerujem da do tada možemo čekati da se okonča nasilje", rekao je Ban, dodajući kako će na toj turneji posjetiti i glavne gradove u regiji.