Svijet
18

Palestinska djeca u mraku: Želimo živjeti kao ostatak svijeta

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nedostatak električne energije i plina u Gazi koja se nalazi pod izraelskom opsadom u najvećoj mjeri pogađa djecu kojoj su potrebni normalni uslovi za život dostojan čovjeka.

Palestinska djevojčica Lina al-Zeharna kaže da zbog nedostatka struje ne može da se igra sa svojim drugaricama, niti da ide u školu.

"Bojim se mraka. Otac mi priča priče da brže zaspim, ali srce mi ubrzano kuca kada nema struje. U mraku se ne mogu igrati niti učiti za školu. Ponekad ne mogu ići ni u školu, jer nema struje", kazuje ova djevojčica.

Sedmogodišnja Zeharna samo želi da ima priliku da se igra kao što to imaju priliku ostala djeca u svijetu.

"Djeca u Gazi se ne mogu igrati kao ostala djeca. Zašto smo mi kažnjeni na ovaj način? Pa i mi smo djeca", suznih očiju govori ova djevojčica.

Isto tako, osmogodišna djevojčica Lima Abdulvahid želi da što prije dođe struja u Gazu.

"Kada nema struje i plina onda jedemo hladna jela. Najgore je kada nema struje nekoliko dana", tužno poručuje ova palestinska djevojčica.

Ahmed Ebu Sultan (10), koji boluje od raka kože, kaže da su djeca u Gazzi još više bolesna kada nema struje i kada ne mogu da posjete bolnice.

Doktor Muhammed Ebu Nida koji radi u bolnici Abdulaziz ar-Rantisi u Gazi ističe da se zbog nestanka struje Gaza suočava sa velikom ljudskom katastrofom.

"Kada nema struje u bolnici nemoguće je normalno vršiti medicinske zahvate. Najteže je bubrežnim bolesnicima koji ne mogu dolaziti na dijalize", rekao je on.

Inače, od 2006. godine, kada je izraelska vojska bombardovala jednu centralu za električnu energiju u Gazi, cijelo područje se suočava sa nedostatkom struje.