Olimpijada mentalne aritmetike
6

Palestinka Eryic el-Medhun iz Gaze najpametnije dijete svijeta

Anadolija
Eryic el-Medhun (Foto: Agencija Anadolija)
Eryic el-Medhun (Foto: Agencija Anadolija)
Nedavno završena Olimpijada mentalne aritmetike u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru bila je u znaku djece iz Gaze koja su zabilježila najzapaženije rezultate, izvještavaju novinari agencije Anadolija (AA).

Riješivši ukupno 182 matematička problema za samo osam minuta, titulu najpametnijeg djeteta svijeta ponijela je upravo četrnaestogodišnja Eryic el-Medhun iz Gaze.

Na ovom međunarodnom takmičenju je učestvovalo 1.500 takmičara iz deset azijskih i afričkih zemalja.

Palestinu je predstavljao 21 učesnik. Oni su postali ponos svoje nacije.

Pobjednica takmičenja Eryic el-Medhun je izraziila zadovoljstvo svojim uspjehom i istakala da je njena pobjeda tim važnija jer se za ovo takmičenje pripremala upravo za vrijeme posljednjih izraelskih napada na Gazu.

„Čast nam je da nosimo zastavu Palestine i promovišemo svoju zemlju u najboljem svjetlu. Ovo je samo još jedan od pokazatelja koliko su palestinska djeca sposobna i marljiva, uprkos svim nedaćama. Veliku podršku su nam pružile naše porodice i Centar za mentalnu aritmetiku u Gazi“, rekla je Eryic el-Medhun za agenciju Anadolija (AA).

Direktor Centra za mentalnu aritmetiku Macid el-Bari pojasnio je da se kod ove djece razvijaju sposobnosti moždanih hemisfera, odnosno da funkcionišu zasebno s akcentom na razvoj desne polutke mozga koja kontrolira samopouzdanje, kontrolu pritiska, brzinu, tačnost odluka i unapređuje sposobnosti pamćenja.

Centar za mentalnu aritmetiku u Palestini otvoren je 2009. godine i trenutno ga pohađa oko 1.500 djece uzrasta od pet do 12 godina.