Izvještaj UN-a
0

Palestinci spremni za državnost

SRNA
Palestinska administracija spremna je za upravljanje nezavisnom državom, ali će morati da uloži velike napore da ostvari dalji institucionalni napredak zbog restrikcija koje nameće izraelska okupacija, saopštile su danas UN.

Izvještaj UN objavljen je poslije iste takve procjene koju su prošle sedmice objavili Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Pozitivna izjašnjavanja o ovom pitanju uslijedila su uoči sutrašnjeg donatorskog sastanka u Briselu, na kojem će biti razmotrena težnja palestinskog premijera Salama Fajada da izgradi državni okvir do sredine 2011. godine.

"U šest oblasti u kojima su UN najviše angažovane, državne funkcije sada su dovoljne za funkcionisanje vlasti jedne države", navodi se u izvještaju UN pod naslovom "Gradnja palestinske državnosti: Presudni period".

U dokumentu se ukazuje na šest oblasti - vladavinu zakona i ljudska prava, sredstva za život, obrazovanje i kulturu, zdravstvo, socijalnu zaštitu, infrastrukturu i vodu.

"Mjere okupacije, koje guše život Palestinaca, treba da budu fundamentalno poništene dalekosežnim izraelskim akcijama, kako bi se uskladile sa programom gradnje države", navodi se u izvještaju.

Direktni pregovori s ciljem okončanja višedecenijskog sukoba propali su prošlog septembra, poslije spora o nastavku gradnje naselja za jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali.
U saopštenju koje je objavljeno zajedno sa izvješajem, izaslanik UN za Bliski istok Robert Seri rekao je da je od vitalnog značaja da Izraelci i Palestinci nastave razgovore.

UN navode da duboke političke podjele između Palestinske uprave i islamističke grupe Hamas, koji upravlja Gazom, dodatno komplikuju težnju ka osnivanju palestinske države.