Četvrtak neradni dan
3

Palestinci slave podnošenje zahtjeva za promjenu statusa u UN-u

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Hiljade Palestinaca na Zapadnoj Obali proslavili su podnošenje zahtjeva za zemlju nečlanicu posmatrača u Ujedinjenim nacijama (UN) o kojem će se Generalna skupština UN-a izjasniti na današnjoj sjednici u New Yorku

Među okupljenim Palestincima su bili i bivši zamjenik premijera Nasuriddin es-Shair, komandant Hamasa Cemal et-Tavil, zvaničnik Pokreta džihad Said Nahle i brojni pripadnici Hamasa i Fataha, javlja agencija Anadolija.

Član Centralnog komiteta Fataha Cibril er-Rucub je u obraćanju okupljenim Palestincima kazao da je Palestini potreban nacionalni program koji će ujediniti sve grupe Palestinaca.

"Palestinski narod je ujedinjen u diplomatskom ratu u Ujedinjenim nacijama, baš kao što je bio ujedinjen i za vrijeme proteklih izraelskih napada", rekao je Recub.

Bivši zamjenik palestinskog premijera Shair je kazao da cijela Palestina danas diše jednim plućima i podržava zahtjev u UN-u.

Palestinskom slavlju pridružila se i jedna grupa Jevreja, koji u ime jevrejske organizacije "Neturei Karta" podržavaju zahtjev Palestine da postane država u UN-u.

Kako bi se pridružili građanima na ulici i na montiranim velikim ekranima pratili sudbonosnu sjednicu Generalne skupštine UN-a, palestinska vlada i ministarstva u četvrtak su proglasili neradni dan.