Svijet
6

Palestinci se pripremaju za pokop ubijenog tinejdžera u Jerusalemu

Klix.ba
Palestinci se pripremaju za pokop tinejdžera koji je otet i ubijen u Jeruzalemu u srijedu.

Sedamnaestogodišnji Mohammed Abu Khdair je ubijen jučer, a njegovo ubistvo su osudili palestinski i izraelski lider. Mohammed je ubijen u znak osvete zbog ubistva tri mlada Izraelca.

Izrael je izveo napade na Gazu rano jutros kao odgovor na palestinsko raketiranje. Zvaničnici Izraela su rekli da su militanti ispalili desetine raketa od srijede te da su dvije pogodile porodične kuće, ali da žrtava nije bilo.

"Izraelske zračne snage su napale 15 lokacija u Gazi rano jutros. Mete su uključivale lokacije gdje se proizvodi oružje te kampove za trening vojske", rekao je zvaničnik Izraelskih snaga odbrane.

Ashraf al-Qidra iz ministarstva zdravlja u Gazi je rekao da je povrijeđeno 10 Palestinaca, koji su smješteni u bolnice.

Sahrana Mohammeda Abu Khdaira će biti obavljen u četvrtak nakon podnevnih molitvi. Strahuje se da će tokom pokopa biti još sukoba poput onih koji su izbili u blizini dječakove kuće u srijedu.

Demonstranti su bacali kamenje na policiju, a oni su odgovorili aktiviranjem zvučnih bombi, suzavcem i ispaljivanjem gumenih metaka.

Ubijeni dječak je otet i prisiljen je da uđe u automobil u Shufatu u istočnom dijelu Jerusalema u srijedu ujutro. Njegovo tijelo je pronađeno u zapadnom dijelu Jeruzalema sa znakovima nasilja.

U srijedu je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas za ubistvo optužio židovsko stanovništvo i zatražio najoštije kazne.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da se radi o gnusnom ubistvu te je naredio policiji da što prije pronađe odgovorne za ubistvo. Pozvao je obje strane da ne uzimaju zakon u svoje ruke.

Porodica jednog od tri ubijena izraelska mladića je izdala saopćenje u kojem je osudila ubistvo mladog Palestinca.

"Mladić je ubijen iz nacionalističkih motiva, ovo je užasno djelo"m navodi se u saopćenju.

Tijela tri židovska studenta su pronađena u blizini grada Hebrona u ponedjeljak, dvije i po sedmice nakon što su oteti. Pokopani su u utorak.