Svijet
0

Palestinci se pripremaju za novi popis stanovništva

FENA
Palestinci se pripremaju za prvi popis stanovništva u posljednjoj deceniji, s nadom da će im rezultati popisa pomoći u budućim mirovnim pregovorima s Izraelom.

Demografija igra centralnu ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu. Veliki prirast stanovništva među Palestincima osnažio bi palestinske teritorijalne zahtijeve, dok Izrael strahuje da će biti brojčano nadjačan u područjima koje sada kontrolira, što bi moglo dovesti do toga da Izraelci budu raspoloženiji za povlačenje sa Zapadne obnale, javio je AP.

U ovoj sedmici oko 50.000 službenika za popis stanovništva rasporedit će se širom Zapadne obale i pojasa Gaze, prvo da prebroje zgrade, a u decembru da prebroje ljude. Rezultati se očekuju do februara.

"Nadamo se da možemo koristiti tu statistiku u pregovorima. To nije bitno samo za politički proces, nego i za gradnju institucija države", izjavio je palestinski pregovarač Saeb Erakat i pristalica umjerenog palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i njegove vlade sa sjedištem u Ramallahu.

Militantna grupa Hamas, koja kontrolira pojas Gaze, također je saopćila kako su rezultati popisa bitni da će sarađivati u u tom procesu.

U prvom palestinskom popisu stanovništva, obavljenom 1997., prebrojano je 2,89 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Gazi, teritorijama koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. godine. Sudeći po procjenama Palestinskog centralnog biroa za statistiku, ta brojka sada iznosi 3,9 miliona ljudi.

Neki izraelski kritičari odbacili su brojke iz 1997. godine i trenutne prognoze kao pretjerane, što negiraju palestinski zvaničnici koji tvrde da su popisi stanovništva vršeni u skladu s međunarodnim standardima.

Palestinci imaju jednu od najviših stopa prirodnog priraštaja na svijetu, što je prinudilo Izrael na razmišljanje o mogućnosti da bi Jevreji, uprkos rastućoj jevrejskoj imigraciji, mogli jednoga dana postati manjina na istorijskoj teritoriji Palestine, područja između rijeke Jordan i Mediterana.

U decembru 2006., izraelsko stanovništvo brojalo je 5,4 miliona Jevreja, 1,4 miliona Arapa i 310.000 ostalih, sudeći po brojkama izraelske vlade.

Na demografsku zabrinutost pozivali su se oni u Izraelu koji žele povlačenje s nekih od teritorija koje je Izrael okupirao u 1967. To je također bio ključni faktor u odluci bivšeg premijera Ariela Sharona da se povuzče iz Gaze u 2005.

Popis će koštati 8,6 miliona dolara, dok će Palestinske vlasti platiti 20 posto. Ostatak plaćaju UN-ova agencija, Saudijska Arabija, Švicarska organizacija za razvoj i saradnju, Holandija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), saopćili su zvaničnici ureda za popis stanovništva.