Svijet
2

Palestinci pozdravili otvaranje istrage u Parizu o ubistvu Arafata

FENA
Jaser Arafat
Jaser Arafat
Palestinska samouprava predsjednika Mahmuda Abasa izrazila je zadovoljstvo što je u utorak u Parizu otvorena sudska istraga o ubistvu koja se odnosi na smrt Jasera Arafata 2004. godine.

"Pozdravljamo ovu odluku", izjavio je za AFP palestinski pregovarač Saeb Erakat i precizirao da je predsjednik Abas "zvanično zamolio francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da pomogne u istrazi o okolnostima smrti bivšeg predsjednika Arafata".

Otvaranje istrage je uslijedilo nakon što je 31. jula Suha Arafat, udovica vođe Palestinske samouprave koji je umro 11. novembra 2004. godine u francuskoj vojnoj bolnici Percy de Clamart, blizu Pariza, podnijela tužbu protiv osobe X za ubistvo.

Tužba je predata nakon što je otkriven polonij, visoko toksična radioaktivna supstanca, na osobnim stvarima bivšeg palestinskog lidera, što je pokrenulo tezu o trovanju.

Erakat je izrazio nadu da će se "saznati istina o Arafatovoj smrti i o tome šta se krije iza toga".

"Nadamo se da će Francuska odgovoriti na ovu našu želju za istinom i da će se provesti ozbiljna istraga kako bi se rasvijetlila Arafatova smrt, osim međunarodne istrage koja treba da identificira sve umiješane strane", dodao je Erakat.