Svijet
0

Palestinci pesimisti u vezi s mirovnim procesom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Paletinska vlast je u utorak izrazila pesimizam prema šansama za pokretanje mirovnog procesa na Bliskom istoku, uprkos pokušajima državne tajnice Hillary Clinton da uvjeri Palestince kako će se riješiti pitanje izraelskog koloniziranja.

"Činjenica da Hillary Clinton ide korak unazad podržavajući prijedlog o djelimičnom zamrzavanju koloniziranja, nije dovoljna za pokretanje pregovora s Izraelom", izjavio je Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa.

"Američka administracija treba prisiliti Izrael na zamrzavanje svih kolonija na palestinskim teritorijima", dodao je glasnogovornik.

Rudeina je zauzeo suprotno stajalište od ministra vanjskih poslova Palestinske samouprave Riyada al-Malkija, koji je ocijenio "zadovoljavajućim" objašnjenja američke državne tajnice.

Hillary Clinton je pokušala u ponedjeljak uvjeriti Palestince kako je stav Washingtona o židovskim kolonijama nepromijenjen i kako "Sjedinjene Američke Države ne prihvataju legitimnost nastavka izraelske kolonizacije".

Ona je prošlog vikenda izazvala iznenađenje i nerazumijevanje Palestinaca kada je podržala izraelski prijedlog o djelimičnom zamrzavanju izgradnje kolonija.

Problem kolonija je jedna od glavnih prepreka za obnavljanje dijaloga između Izraela i Palestinaca prekinutog prije godinu dana.