Svijet
0

Palestinci otvorili granicu prema svijetu

FENA
Palestinski vođa Mahmud Abbas formalno je otvorio granični prelaz Rafah, ključni put iz pojasa Gaze prema ostatku svijeta, skoro tri mjeseca nakon što ga je Izrael zatvorio.

"Ovo je ostvarenje sna za nas, biti ovdje i proslavljati otvaranje terminala Rafah kao slobodnog prelaza između nas i naše braće u Egiptu", kazao je Abbas na zvaničnoj ceremoniji, kojoj je prisustvovalo mnoštvo Palestinaca i stranih dužnosnika, javlja AFP.

Pod nadzorom EU-a ova ruta će otvoriti put prema svijetu za 1,3 miliona osiromašenih stanovnika ovih prostora, nakon strahovanja da bi se ova teritorija mogla pretvoriti u veliki zatvor poslije izraelske okupacije duge 38 godina.

Palestinski zvaničnici se nadaju da će potpuno funkcionalna granica pomoći pokretanju slabe ekonomije, ovisne o Izraelu, i smanjiti nezaposlenost koja je porasla na 40 procenata posljednjih mjeseci.

Kada počne sa radom u subotu biti će to prvi put da terminal funkcionira bez direktne izraelske kontrole od kada je granica ustanovljena, nakon što je Izrael potpisao mirovni ugovor sa Egiptom 1979. godine.