Svijet
0

Palestinci odbili prijedlog Izraela o ublažavanju restrikcija

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Palestinska uprava odbacila je u subotu novi prijedlog Izraela da se ublaže ekonomske i sigurnosne restrikcije nametnute Palestincima na Zapadnoj obali.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat naveo je u saopćenju za medije da prijedlog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua predstavlja "samo trikove i oklijevanje".

Netanyahuov potez, objelodanjen u petak, smatra se pokušajem da se ublaže međunarodne kritike zbog izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanyahu je na sastanku s izaslanikom bliskoistočne četvorke mirovnih posrednika (SAD, UN, EU i Rusija) Tonyem Blairom predstavio mjere za olakšanje ograničenja na Zapadnoj obali, uključujući širenje arapske izgradnje u istočnom Jerusalemu i davanje Palestinskoj upravi sigurnosnih ovlaštenja u sedam gradova na Zapadnoj obali.

Taj prijedlog je predstavljen uoči sastanka četvorke na marginima konferencije o sigurnosti u Muenchenu. Na njoj se raspravlja i o bliskoistočnom mirovnom procesu koji je u zastoju od kraja septembra, prenio je Tanjug.

"Od Netanyahua nam je, ako zaista želi da izgradi međusobno povjerenje i mir sa nama, potrebno da odmah zaustavi naseljavanje na Zapadnoj obali i u Jerusalemu", rekao je Erekat, naglasivši da Netanyahu treba i da prizna međunarodne odrednice za mir, a prije svega granice palestinske države na teritorijama okupiranim u šestodnevnom ratu 1967. godine.