Svijet
0

Palestinci odbacili priznavanje Izraela kao "države-nacije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinska uprava je u ponedjeljak odbacila prijedlog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za novo zamrzavanje kolonizacije na Zapadnoj obali ako Palestinci priznaju Izrael kao "državu-naciju židovskog naroda".

"Ovo pitanje nema veze s mirovnim procesom ni s obavezama koje Izreal nije ispunio. Mi ga odbacujemo u cjelini", izjavio je za agenciju AFP glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat.

"Ako Palestinska uprava nedvosmisleno kaže svome narodu da priznaje Izreal kao državu-naciju židovskog naroda, bit ću spreman okupiti vladu i zatražiti od nje novi moratorij na izgradnju" u židovskim kolonijama na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je Netanyahu prilikom otvaranja zimske sjednice parlamenta.

Palestinci su u više navrata odbacili Netanyahuov zahtjev koji se odnosi na židovski karakter države, zaključivši da već priznaju Izreal, koji nikada do sad nije postavljao taj uvjet za uspostavljanje diplomatskih odnosa s drugim zemljama, računajući i arapske zemlje potpisnice mirovnog sporazuma s Izraelom.