Svijet
1

Palestinci nakon negativne odluke VSUN: Nastavljamo borbu

Anadolija
Nakon što Vijeće sigurnosti Ujedinjenjih nacija nije usvojilo nacrt odluke koja bi osigurala povlačenje izraelskih snaga i stvaranje palestinske države stalni posmatrač Palestine u UN-u Riyad Mansur kazao je da kada bi za taj nacrt odluke glasalo i 14, a ne osam članica svejedno bi zemlja koja ima pravo na veto taj veto i uložila. Palestina će nastaviti borbu za nezavisnost, a njeni lideri će danas odlučiti o narednim koracima, javlja Anadolu Agency. 

Govoreći o članici koja ima pravo na veto Mansur je mislio na SAD zbog njene podrške Izraelu i njegovoj vladi. 

"Naš narod će se nastaviti boriti, a nakon sastanka lidera donijet ćemo odluku šta dalje", kazao je Mansur u obraćanju medijima nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo protiv nacrta odluke kojim Palestina postala nezavisna država sa prijestolnicom u Istočnom Jerusalemu. On je dodao je ovo pokazalo da VSUN nije spremno i da nema volje izvršiti svoju obavezu. 

Stalna predstavnica Jordana u VSUN-u Dina Kawar kazala da će njena zemlja nastaviti podržavati palestinsku borbu te da će odluka VSUN-a samo ubrzati i doprinijeti toj borbi. Na pitanje zašto izglasavanje nacrta odluke o Palestini nije ostavljeno za januar Kawar je istakla kako je i ona mišljenja da je po tom  pitanju trebalo više dogovora i traženja konsenzusa, no da je na zahtjev palestinskih lidera glasanje priređeno prije isteka 2014.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nije prihvatilo prijedlog rezolucije kojom se traži da se Izrael do 2017. godine povuče s okupirane palestinske teritorije kao i formiranje nezavisne države Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Tokom glasanja u Vijeću sigurnosti, osam zemalja je glasalo za, dvije zemlje su glasale protiv, dok je pet zemalja bilo suzdržano. Za nacrt rezolucije glasali su Francuska, Jordan, Čile, Argentina, Čad, Luksemburg, Kina i Rusija, dok su protiv glasali Sjedinjene Američke Države (SAD) i Australija. Suzdržani su bili Velika Britanija, Litvanija, Nigerija, Južna Koreja i Ruanda.

Inače, bilo je potrebno devet glasova da bi nacrt rezolucije bio prihvaćen.