Svijet
15

Palestinci Istočnog Jerusalema pod izraelskim pritiskom na raseljavanje

Anadolija
Uprkos svim pritiscima izraelskih vlasti, oko 14.000 Palestinaca u Istočnom Jerusalemu odbijaju napustiti svoje domove i iseliti se ka sjevernom dijelu Zapadne obale.

Izrael je pomenutim Palestincima, koji žive u naseljima podignutim prije 65 godina, nude da im podignu novo naselje u mjestu Abu Dis na sjeveru Zapadne obale.

Analitičati, ali i Palestinci, tvrde da se iza tog izraelskog prijedloga krije plan da se Istočni Jerusalem spoji s regijom E1, koja zauzima 12 kilometara kvadratnih teritorije.

Uprkos svim pritiscima izraela, palestinski mještani ustrajno odbijaju napustiti svoje domove u kojima žive već sedmu deceniju.

"Ovo je naš dom, nećemo se seliti. Izrael nam je spalio kuće, a mi smo napravili nove", kazao je Ahmed, jedan od sagovornika novinara Anadolije.

Palestinac Jemil al-Jehalin iz Istočnog Jerusalema je kazao da izraaelska vlast radi na tome da okupira nove hiljade dunuma palestinske zemlje. On je dodao da tamošnji Palestinci strahuju da ostanu bez svojih pašnjaka, odnosno bez mogućnosti da se bave stočarstvom, najvažnijim izvorom prihoda za život.