Svijet
0

Palestinci i Vatikan podižu zastave pred UN-om uoči papine posjete

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U potezu koji će vjerovatno uznemiriti izraelsku vladu, Palestinci i Vatikan namjeravaju podići svoje zastave pred sjedištem UN-a, upravo u vrijeme posjete pape Franje idućeg mjeseca.

Pristalice ideje nadaju se da će Generalna skupština UN-a usvojiti rezoluciju o podizanju zastava neposredno uoči papinog dolaska. Oni vjeruju da Sjedinjene Države i ostale pristalice Izraela neće blokirati plan i riskirati da uvrijede Papu ili Svetu stolici uoči Franjine prve posjete SAD-u.

Palestinski prijedlog je podnesen, a Associated Press došao je u uvid nacrta rezolucije koji treba biti podnesen tokom dana. On bi omogućio državama posmatračima koje nemaju status članica - postoje samo dvije takve - da podignu svoje zastave sa 193 države članice.

Sjedinjene Države i Izrael protive se priznavanju palestinske države, tvrdeći da to podriva pregovaračke napore u postizanju mirovnog sporazuma. Taj proces, ipak, uveliko je u zastoju od krvavog sukoba u Gazi prije godinu dana.

Brojne države izrazile su podršku palestinskim nastojanjima na priznanju njihove države, među kojima je i Sveta stolica.

Vatikan je u maju zvanično priznao državu Palestinu, u njihovom prvom zvaničnom bilateralnom sporazumu. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova tada je saopćilo da je "razočarano". Tokom Franjine posjete Svetoj zemlji u 2014., vatikanski zvaničnik spomenuo je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa kao predsjednika "države Palestine".

Vatikan je u 2012. pozdravio većinsku podršku u Generalnoj skupštini nastojanjima na unaprjeđenju palestinskog statusa u posmatračku državu nečlanicu UN-a. Palestinska delegacija tada je promptno razvila zastavu u sali.

Papa se ne ustručava od ambiciozne diplomatije. On je pomogao u približavanju Sjedinjenih Država i Kube radi historijske ponovne uspostave diplomatskih veza. On je prošle godine pozvao izraelskog i palestinskog predsjednika na dan molitve za mir u Vatikanu.

Brojne zemlje u zapadnoj Evropi suzdržavaju se od priznanja palestinske države, ali su neke od njih nagovijestile da bi se njihova pozicija mogla promijeniti ukoliko mirovni napori ostanu u blokadi. Većina zemalja u Africi, Aziji i Južnoj Americi priznala je Palestinu.

Planirano je da se Franjo obrati Generalnoj skupštini 25. septembra, otvarajući skup svjetskih čelnika pokretanjem seta razvojnih ciljeva koji bi trebali okončati siromaštvo i glad tokom narednih 15 godina.

Više od 100 šefova država i vlada očekuje se na skupu, koji je uvod u sastanak svjetskih čelnika u Generalnoj skupštini sedmicu dana kasnije. Planirano je da se prvog dana skupu obrate američki predsjednik Barack Obama, ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Xi Jinping i iranski predsjednik Hassan Rouhani.