Svijet
0

Palestinci će ipak uputiti zahtjev za članstvo u UN-u

FENA
Saeb Erakat
Saeb Erakat
Palestinci će ipak uputiti zahtjev za dobivanje statusa države nečlanice u UN-u uprkos pritisku da odustanu, rekao je u ponedjeljak visoki pregovarač Saeb Erakat.

"Bez obzira na pritisak s kojim smo suočeni... nećemo odustati od naše odluke", rekao je Erakat u Amanu nakon razgovora u jordanskoj prijestolnici s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i predsjednikom Arapske lige Nabilom el-Arabijem.

"Poručujemo zemljama koje pokušavaju potkopati naše djelovanje da se ne želimo sukobiti s Amerikom niti izolirati Izrael, ali želimo da se prekine izraelska okupacija i izgradnja naselja, i želimo potvrditi principe obiju država", rekao je on novinarima.

Abas i Arabi razgovarali su o palestinskom zahtjevu i dogovorili su se neke zakonske i diplomatske mjere povezane s tim potezom, prenio je AFP.

Arabi je, u međuvremenu, rekao da će se ministri Arapske lige sastati u svom sjedištu u Kairu 12. novembra kako bi razgovarali o zahtjevu za članstvo, a naredni dan će im se pridružiti predstavnici 27 zemalja članica Eropske unije.

"Vrijeme je da Palestina dobije takvo priznanje od UN-a", rekao je Arabi.

Palestinci dugo vremena žele unaprijediti svoj status u UN-u s posmatračke države na status države nečlanice.