Svijet
0

Pale cijene nafte

FENA
Cijene nafte pale su u utorak zahvaljujući nagovještajima da su zalihe nafte dovoljne za sada, ali analitičari tvrde kako brige oko mogućih prekida globalnog snabdijevanja drže cijene nafte na trenutnim nivoima.

"Dok ne vidimo znake istinske promjene u potražnji, cijene će generalno biti u obimu iznad 70 dolara po barelu. Trebao bi prilično veliki prekid u snabdijevanju, ili stvarni ili pretpostavljeni, da gurne cijene iznad 75 dolara", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertzu u Singapouru, javio je AP.

Kazao je kako su faktori koji su doveli cijene na ovaj nivo - uključujuči geopolitičke brige oko Irana i Nigerije - i dalje prisutni, tako da će cijene vjerovatno ostati visoke.

Cijena julske isporuke sirove nafte na Nymexu pala je za 20 centi sredinom dana na azijskom elektronskom trgovanju. Cijena ugovora u ponedjeljak je porasla za 27 centi kako bi se zaustavila na 72,60 dolara po barelu.

Cijena julske isporuke Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu pala je za 29 centi na 71,08 dolara po barelu.

Cijene su porasle u ponedjeljak kao reakcija na prijetnju iranskog vrhovnog vođe prekidom globalnog snabdijevanja ukoliko Zapad kazni Teheran oko njegovog nuklearnog programa, za koji Iran tvrdi da je u cilju proizvodnje energije, a ne nuklearnog oružja.