Svijet
0

Pal Schmitt novi predsjednik Mađarske

FENA
Pal Schmitt  (Foto: AP)
Pal Schmitt (Foto: AP)
Mađarski parlament izabrao je u utorak za novog šefa države Pála Schmitta (68), koji će 6. juna na toj dužnosti zamijeniti aktuelnog predsjednika Lászlóa Sólyoma.

Za Schmitta, koji se trenutno nalazi na mjestu predsjednika mađarskog parlamenta, glasala su 263 poslanika, što je za pet više od potrebne većine, dok je njegov jedini protivkandidat, András Balogh, dobio 59 glasova, javio je Tanjug.

Za izbor predsjednika Mađarske, u prvom i eventualnom drugom krugu, potrebna je saglasnost dvije trećine poslanika parlamenta, odnosno 258 od ukupno 386.

U slučaju da su oba kruga neuspješna, u trećem glasanju dovoljna je prosta poslanička vćina, navodi se u Zakonu o izboru predsjednika Mađarske.

Schmitt je izabran već u prvom krugu, što se i očekivalo s obzirom da Savez demokratske omladine (Fides) i Hrišćansko-demokratska narodna partija, koji su ga i predložili, imaju uvjerljivu većinu u najvišem predstavničkom tijelu zemlje.

Prije tajnog glasanja, koje je trajalo 40 minuta, dvojica kandidata su se kraćim govorima obratili poslanicima i čitavoj javnosti, pošto je sjednicu parlamenta prenosila televizija.

Balogh, trenutno mađarski ambasador u Tajlandu, kojeg je za predsjednika predložila opoziciona Mađarska socijalistička partija, naglasak je dao na jedinstvo nacije i borbu protiv nezaposlenosti, dok je Schmitt obećao da će biti predsjednik svih državljana Mađarske, da će se zalagati za poštovanje ustavnosti, zakonitosti i demokratije.

Novi predsjednik Mađarske će, kako je sam najavio, podnijeti ostavku na sve druge funkcije. Neće biti više predsjednik parlamenta, niti prvi čovjek Mađarskog olimpijskog komiteta, a vratit će i partijsku knjižicu Fidesu.

Schmitt je nekadašnji olimpijski pobjednik u mačevanju, dugo vremena je radio u sportskoj diplomatiji, a bio je i mađarski ambasador u Španiji i još nekim državama.

On će ući u palatu "Sándor" u Budimu kao četvrti predsjednik Mađarske poslije promjene društveno-političkog uređenja u zemlji 1990. godine.

Samo je prvi predsjednik Arpad Genc bio izabran na dva (petogodišnja) mandata, a poslije njega slijedili su Ferenc Madl i Šojom.