Svijet
0

Pakistanski predsjednik izbjegao novi pokušaj ubistva

FENA
Nepoznati napadači u petak su otvorili vatru na avion pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa nakon što je uzletio iz vojne baze, što je jedan zvaničnik ocijenio kao propali pokušaj ubistva.

Visoki sigurnosni zvaničnik izjavio je da je Musharraf bio u avionu u vrijeme napada, ali je insistirao na tome da letjelica nija bila u dometu napadača.

Snage sigurnosti brzo su okružile kuću u blizini piste u bazi u Rawalpindiju, garnizonskom gradu južno od prijestonice gdje je Musharraf jedva izbjegao dva pokušaja ubistva 2003. godine.

Dva protuavionska topa i laki mitraljez pronađeni su na krovu kuće a njen je vlasnik je odveden radi ispitivanja, saopćila su tri zvaničnika za Associated Press. Oni su izjavili kako tragaju za parom koji je unajmio kuću prošle sedmice.

Televizijski snimak s više zgrade pokazao je top usmjeren ka nebu u blizini satelitske antene dok su sigurnosni zvaničnici jurili prema kući.

"To je bio neuspješan pokušaj zločinaca da napadnu predsjednikov avion", izjavio je visoki siugurnosni zvaničnik za AP.

Zvaničnik, koji je govorio o raciju u kući, obratio se pod uslovom da ostane anoniman: "Oni su brzo pobjegli, a naše sigurnosne agencije još istražuiju čitav slučaj", kazao je.

Vojni glasnogovornik general major Waheed Arshad demantirao je izvještaje lokalnih medija da je predsjednikov avion bio metom napada.

"Nije bilo nikakve paljbe na predsjednički avion. (Predsednik) je u Turbatu", izjavio je glasnogovornik.

Avion je sigurno stigao u grad na jugozapadu zemlje gdje je predsednik posjetio žrtve poplava.

General Musharraf, američki saveznik u ratu protiv terorizma, omrznut je među pakistanskim ekstremistima otkad je prestao podržavati talibane i otkad se založio za mirno rješenje pitanja Kašmira, glavnog problema između Indije i Pakistana.