Svijet
0

Pakistanski novinari protestuju protiv policijske brutalnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanski novinari protestovali su u nedjelju protiv policijskog nasilja nad kolegama, koje su dan ranije protestovale protiv predsjednika Perveza Musharrafa u Islamabadu.

Oko 400 novinara i aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava izvikivali su antivladine slogane i osudili policijsku "brutalnost" dok su marširali od novinarskog kluba do zgrade parlamenta u Islamabadu, javlja Reuters.

Više od deset advokata, nekoliko novinara i jedan ministar povrijeđeni su u sukobima u subotu ispred zgrade izborne komisije, gdje je prihvaćena Musharrafova nominacija za izbore 6. oktobra, što bi mu trebalo osigurati novi mandat.

Policija je koristila pendreke i bacala suzavac kako bi rastjerala advokate u crnim odjelima i opozicione aktiviste, koji se nalaze čelu prodemokratskog pokreta.

"Žele da nam otmu slobodu a to nije prihvatljivo. Borićemo se za našu nezavisnost i slobodu", kazao je demonstrantima Mazhar Abbas, predsjednik Pakistanske federalane unije novinara (PFUJ).

Slični skupovi u znak podrške slobodi štampe održani su i u drugim gradovima, uključujuću Karachi, Peshawar, Multan, kao i područja na kojima se vojska bori sa militantima naklonjenim talibanima.