Svijet
0

Pakistanski kongres izabrao prvu ženu glasnogovornicu

Sarajevo-x.com
Pakistanski Nacionalni kongres izabrao je prvu ženu glasnogovornicu u srijedu, člana Narodne stranke Pakistana (PPP), političke partija ubijene premijerke Benazir Bhutto.

Od Fehmide Mirza (51), doktorice medicine i člana porodice političara iz pokrajine Sidth, se očekuje da s lakoćom porazi protukandidata iz vladajuće partije koja podupire predsjednika Perveza Musharrafa.

Fehmida Mirza je izjavila da je sretna i počastvovana ovim rezultatima glasanja te da je jedna stvar sjediti u opoziciji, a da ova nova funkcija ima puno više odgovornosti. Uz to je dodala kako će nastojati da novim odgovornostima ispuni nova očekivanja.

Suprug Fehmide Mirza je bivši poslanik PPP-a u parlamentu i bliski prijatelj sa Asifom Ali Zardarijem, udovcem Benazir Bhutto koji je postao ko-predsjednik stranke premijerke nakon što je ona poginula u bombaškom napadu 27. decembra.

Stranka PPP je osvojila najveći broj poslaničkih mjesta na izborima 18. februara, ali nedovoljno da bi sama upravljala. Članovi ove stranke složili su se da će oformiti koaliciju sa strankom bivšeg premijera Nawaza Sharifa, koja se našla na drugom mjestu, kao i sa dvije manje stranke.

Bivša vodeća stranka koja stoji iza Musharrafa osvojila je treće mjesto na izborima.