Svijet
0

Pakistanski ambasador u SAD-u podnio ostavku

FENA
Husain Haqqani
Husain Haqqani
Pakistanski ambasador u SAD-u Husain Haqqani podnio je ostavku na tu funkciju poslije optužbi da je na svoju inicijativu u maju tražio pomoć Washingtona da spriječi navodni državni udar pakistanske vojske.

Američki biznismen pakistanskog porijekla Mensur Ijaz napisao je u kolumni u Financial Timesu da Haqqani stoji iza dopisa upućenom Pentagonu u kome se od SAD-a traži da spriječi vojni udar u danima koji su uslijedili poslije ubistva Osame bin Ladena, prenio je Tanjug.

Pošto se u to vrijeme nije pojavio dokaz koji bi potkrijepio navode iz dopisa Pentagon je odbacio taj memo kao nevjerodostojan.

Bivši pakistanski ambasador u Washingtonu odbacio je bilo koju vrstu učešća u toj aferi, koju su pakistanski mediji nazvali memogate.

"Ističem da nisam sastavio, pisao, niti slao dopis", rekao je Haqqani u izjavi Reutersu ubrzo pošto je podnio ostavku.

"Ovdje nije u pitanju dopis, u pitanju je nešto mnogo veće", dodao je on, ne želeći precizirati na šta tačno misli. Haqqani je bivši novinar koji je izvještavao o ratu u Afganistanu, a kasnije je napisao knjigu o ulozi radikalnog islama i vojske u Pakistanu i važi za bliskog saradnika pakistanskog predsjednika Asifa Alije Zardarija.

Mediji navode da je Haqqani najzaslužniji za jačanje odnosa na relaciji Islamabad - Washington pošto su uzdrmani zbog napada američke vojske na teritoriji Pakistana u kome je ubijen Bin Laden 2. maja.

Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani je u srijedu imenovao novog ambasadora u Washingtonu, bivšu ministricu za medije Shery Rehman.