Odbijen napad na vojnu bazu
0

Pakistanska vojska ubila 22 talibana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pakistanske trupe ubile su u nedjelju 22 pobunjenika kada su odbile napad talibana na vojnu bazu i bombardirale dva njihova skrovišta na granici s Afganistanom, dok su četiri osobe povrijeđene u bombaškom napadu u Peshawaru.

Grupa pobunjenika je napala bazu raketama i automatskim oružjem, a sigurnosne snage su uzvratile vatrom i ubile 10 pobunjenika, saopćio je dužnosnik vlade Samiullah Khan.

Vojni helikopter je kasnije bombardirao skrovište pobunjenika u obližnjoj oblasti, usmrtivši još 12 talibana, prenijela je agencija Associated Press.

Napad se dogodio u regiji Orakzai, gdje se vjeruje da su mnogi pobunjenici pobjegli iz uporišta u Južnom Waziristanu zbog operacije državnih snaga.

Vlasti tvrde da je u toj oblasti prošle sedmice u sukobima poginulo više od 100 pobunjenika i pet vojnika.

Ta regija je bila glavna baza vođe pakistanskih talibana Hakimullaha Mehsuda, za koga se vjeruje da je ubijen u američkom raketnom napadu u Sjevernom Waziristanu početkom godine, što talibani negiraju.

U Peshawaru, na sjeverozapadu zemlje, četiri osobe su ozlijeđene u eksploziji bombe u trgovini filmova i muzike, izjavio je šef gradske policije Liaquat Ali Khan.

Mnogi islamski ekstremisti se žale na muziku i televiziju, smatrajući ih neislamskim, a mnoge prodavaonice filmova i muzike bile su meta napada talibana na sjeverozapadu zemlje posljednjih godina, naveo je AP.