Svijet
0

Pakistanska vojska poslala 2.500 vojnika u regiju Swat

FENA
Pakistanska vojska poslala je 2500 vojnika u udaljenu dolinu na sjeverozapadu zemlje kako bi se borili protiv sljedbenika ekstremnog imama koji poziva na vladavinu u talibanskom stilu, saopćio je u srijedu vojni glasnogovornik.

Vojnici su razmješteni u utorak i uspostavili su nadzorne tačke širom Swata, planinske doline koja je bila popularna među turistima dok nasilje nije planulo ovog ljeta, saopćio je vojni glasnogovornik gerneral major Waheed Arshad, javio je AP.

Ekstremisti su odgovorili aktiviranjem bombe na daljinsko upravljanje u blizini konvoja koji se kretao ka dolini u utorak navečer. Arshad je izjavio da su četiri vojnika lakše ranjena i da su snage sigurnosti uhapsile sedam osumnjičenih.

Vojska je saopćila kako će razmještaj onemogućiti aktivnosti Maulane Fazlullaha, vođe ekstremista koji je koristio radiovalove da poziva na džihad ili sveti rat protiv pakistanskih vlasti.

Fazlullah je vođa Tehrik Nifaz-e-Sharia Mohammed (TNSM), ili Pokreta za za uvođenje islamskog prava, grupe koja je poslala hiljade dobrovoljaca u Afganistan da se bore s talibanima protiv invazije pod američkim vodstvom 2001.

Nadzornim tačkama zajednički upravljaju pripadnici graničnog korpusa i lokalne policije "kako bi osigurali red i mir, pomogli civilnoj administraciji i osigurali da Fazlullah i njegova banda zločinaca prestanu terorizirati nevine civile", izjavio je Arshad.

Vojska je već u julu posla regularne trupe u Swat, koji leži oko 50 km sjeverno od grada Peshawara, u okviru slamanja militantnih aktivnosti koje su se proširile čitavom regijom. Taj razmještaj izazvao je niz smrtonosnih bombaških i samoubilačkih napada na snage sigurnosti u tome području.

Arshad je upozorio ekstremiste da se predaju ili će se suočiti s oštrom akcijom. "Možda bi im bilo bolje da odustanu od svojih aktivnosti i predaju se policiji", kazao je.

Pakistan je zabranio TNSM i uhapsio je njenog lidera sufista Muhammada, Fazlullahovog punca, 2002. godine. Grupa se, ipak, ponovo pojavila u ovoj godini u Swatu i Malakandu, drugoj siromašnoj, konzervativnoj regiji u blizini afganistanske granice, gdje vlada ima malo uticaja.

Pored komandovanja bandom naoružanih ekstremista, Fazlullah je koristio FM radiostanicu kako bi vodio kampanju protiv obrazovanja djevojčica i osudio nedavnu kampanju vakcinacije protiv polija kao zapadnu urotu da se steriliziraju muslimanska djeca.

Vlasti su ga optuživale za veze s radikalnom Crvenom džamijom u Islamabadu, u koju su vojni komandosi provalili u julu u operaciji iza koje je ostalo više od 100 ubijenih ljudi.

Taj incident i razmještaj vojnih pojačanja u Swat i Sjeverni Waziristan pokrenuli su val nasilja tokom kojeg je ubijeno više od 1000 ljudi i povećalo je zabrinutost u vezi s pakistanskom stabilnosti.

Predsjednik Pakistana general Pervez Musharraf, omražen među ekstremistima zbog svrstvanja uz SAD u 2001., nedavno je ponovio obećanje da će eliminirati ekstremizam u Pakistanu.