Svijet
0

Pakistanska vlada: Benazir Bhutto uvijek se može vratiti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivša premijerka Pakistana Benazir Bhutto može se vratiti u zemlju iz egzila, ali morat će se suočiti s optužbama za korupciju, saopćila je vlada u trenutku kada se njezina stranka priprema da objavi datum povratka Bhutto.

Pakistanska štampa objavila je u petak, pozivajući se na neimenovane stranačke izvore, da će se Bhutto vratiti u Pakistan krajem oktobra.

Bhutto, koja je trenutno u pregovorima s predsjednikom Pervezom Musharrafom, čiji bi rezultat mogao biti podjela vlasti nakon izbora, ne bi bila deportirana poput drugog bivšeg premijera Nawaza Sharifa, koji je vraćen nakon nekoliko sati po povratku iz egzila, izjavio je vladin glasnogovornik, prenosi agencija AP.

"Slučaj Nawaza Sharifa je drugačiji. On se vratio u Saudijsku Arabiju zbog pogodbe koju je imao sa saudijskom vladom. Ona (Bhutto) uvijek je mogla da se vrati u zemlju", rekao je zamjenik ministra informiranja Tarik Azim.

Upitan o sudskim procesima koji se vode protiv Bhutzo, Azim je rekao da "pravo mora imati svoj tok" i kako se "svako mora suočiti s optužbama protiv sebe, pa i ona".

Benazir Bhutto je vodila svoju stranku iz Londona i Dubaija, nakon što je 1999. godine napustila Pakistan poslije optužbi za korupciju.