Svijet
0

Pakistanska policija se suočava sa demonstrantima

FENA
Pakistanska policija sukobljava se sa demonstrantima koji bacaju kamenje na demonstracijama protiv vlade, nakon što su vlasti pokušale da uhapse opozicionog lidera Nawaza Sharifa, što je izazvalo krizu koja brine Sjedinjene Države.

Sharif se bori za prevlast sa pakistanskim predsjednikom, a sukob prijeti da paralizira politički život ove nuklearne sile, te da skrene fokus sa ekonomskih pitanja i borbe protiv talibana duž granice sa afganistanom, javio je AP.

Hiljade policajaca okružilo je rezidenciju bivšeg premijera u istočnom gradu Lahoreu u nedjelju pred zoru i uhapsilo ga zajedno sa više njegovih pristalica, kazao je glasnogovornik njegove partije.

Policajci su partijskim zvaničnicima pokazali nalog prema kojem će Sharif i njegov brat Shahbaz, takođe političar, biti u kućnom pritvoru tri dana, kazao je glasnogovornik Pervaiz Rasheed.

Sharif je kasnije policijski nalog okarakterizirao kao ilegalan i napustio svoju kuću u konvoju sa svojim pristalicama koje su mahale zastavama i izvikivale slogane, te se uputio prema centru grada gdje je miting podrške već počeo.

"Ovo su odlučujući momenti. Poručujem svim mladim Pakistancima da nije vrijeme da ostanu kući, Pakistan vas poziva da dođete i spasite me", kazao je Sharif svojim pristalicama.