Zastrašujući snimak
0

VIDEO / Pakistanska djeca se igraju bombaša samoubica

Sarajevo-x.com
Na internetu je objavljen šokantan snimak koji prikazuje kako se pakistanska djeca igraju bombaša samoubica. I dok neki snimak smatraju "smiješnim" i "zabavnim" brojne nevladine organizacije, koje se bore za prava djece, osudile su snimak i istakle da je alarmantan.

Snimak koji traje 84 sekunde prikazuje dječake koji umjesto da bezbrižno trče poljima oponašaju ono što svakodnevno viđaju u svom životu.

Jedan od njih, obučen u crno, pozdravlja se s prijateljima koji ga grle i žele mu svako dobro ispraćajući ga "u posljednju misiju".

Nakon toga "bombaš samoubica" prilazi dječaku obučenom u bijelo koji glumi pripadnika bezbjednosnih snaga i koji ga pokušava spriječiti da aktivira bombu. U tom trenutku djeca bacajući pijesak simuliraju eksploziju i padaju na tlo, a ostali dječaci prilaze da vide "poginule".

Ovaj video na Facebooku je objavio Ahsan Masood iz Waziristana u Pakistanu, jer je, kako je istakao, mislio da je smiješan.

Kako prenose strani mediji, Masood je kazao kako vjeruje da je snimak načinjen u Khostu u Afganistanu, a njemu je video poslao prijatelj.

Organizacije za borbu za prava djece osudile su ovaj snimak nazvavši ga zastrašujućim.

"Ovo je strašno i alarmantno. Djecu fasciniraju bombaši umjesto da ih osuđuju. Ukoliko sada veličaju nasilje i sami bi mogli jednoga dana učestvovati u njemu", kazala je za The Guardian Salma Jafar, članica organizacije Save the Children u Pakistanu.