Svijet
0

Pakistanci zapalili dansku zastavu reagirajući na objavljene karikature poslanika Muhammeda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pakistanski demonstranti su na jugu Pakistana zapalili dansku zastavu u znak protesta nakon ponovnog objavljivanja u danskim novinama karikature poslanika Muhammeda, izvještavaju očevici.

Pedesetak studenata izašlo je na ulice Karačija, velike južne luke Pakistana.

"Nećemo oklijevati da žrtvujemo svoje živote u odbrani svetinje našeg Poslanika", rekao je jedan od demonstranata.

Sedamnaest danskih novina, od kojih tri veća opoziciona dnevna lista, objavili su srijedu, u ime slobode izražavanja, karikaturu poslanika Muhammeda čiji je autor bio meta napada a koji je u utorak osujetila policija.

Dotični crtež, Poslanikova glava s turbanom u obliku bombe sa zapaljenim pramenom kose, predstavlja jednu od dvanaest karikatura poslanika Muhammeda, objavljena 2005. u danskom dnevnom listu Jyllands-Posten, što je izazvalo revolt u muslimsnakom svijetu.

U Pakistanu je u žestokim demonstracijama protiv tih karikatura u februaru 2006. bilo petero mrtvih, a jedan muslimanski vjerski dostojanstvenik je ponudio milion dolara i vozilo bilo onome ko ubije jedog od autora karikatura.

Ovaj put su islamski studenti Karačija skandirali neprijateljske slogane upućene predsjedniku Pervezu Musharrafu i njegovom američkom kolegi Georgeu W. Bushu, kritikujući vladu što nije Danskoj uložila oštar protest.