Svijet
0

Pakistanci obilježavaju godišnjicu smrti Benazir Bhutto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deseci hiljada Pakistanaca slijevaju se u petak oko groba bivše premijerke Benazir Bhutto, uoči velike komemoracije na prvu godišnjicu njenoga ubistva, objavio je zvaničnik njene stranke.

Više od 35.000 osoba već je stiglo u jutarnjim satima u selo Garhi Khuda Bakhsh, gdje je u subotu predviđena velika komemoracija oko mauzoleja porodice Bhutto, izjavio je glasnogovornik Stranke pakistanskoga naroda (PPP).

U subotu se očekuje na stotine hiljada osoba. Pristalice bivše premijerke dolaze na trg vozom, autobusima, kolima, ili čak pješke, dodao je on.

Selo je oblijepljeno portretima Benazir Bhutto, a ulični trgovci prodaju razne suvenire s njenim likom.

Udovac Benazir Bhutto, Asid Ali Zardari, predsjednik Pakistana od septembra, i njen sin Bilawal Bhutto Zardari, obojica supredsjednici PPP-a, očekuju se u subotu da predvode počasnu povorku.

Skoro 8.000 policajaca, pripadnika PPP-a, i dobrovoljaca stiglo je na trg da štite Zardarija, njegovog sina, premijera Yusufa Razu Gilanija i ostale očekivane dužnosnike.

Ministrica unutarnjih poslova južne pokrajine Sindh Zulfiqar Mirza upozorila je na eventualne napade tokom komemoracije.

Glasnogovornik pokrajine Waqar Mehdi je bio samouvjereniji te je rekao da su vlasti poduzele sve neophodne mjere predostrožnosti.