Svijet
0

Pakistan "žrtveno janje međunarodnog neuspjeha"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pakistan se nepravedno smatra odgovornim za neuspjele pokušaje međunarodne zajednice u zaustavljanju nasilja i protjerivanju pobunjenika iz pograničnih zona Afganistana, kazao je u srijedu šef pakistanske diplomatije koji se nalazi u posjeti Washingtonu.

"Dobar dio pakistanskoga javnoga mnijenja misli da je Pakistan žrtveno janje neuspjeha ISAF-a, na čelu s NATO-om, i afganistanske vlade", rekao je Shah Mehmood Qureshi u govoru na univerzitetu Princeton.

Prema riječima ministra Qureshija, pakistanske snage se bore protiv talibana i Al-Qaide u plemenskim zonama sa svoje strane granice, za koje SAD smatraju da islamistima služe kao baze za pokretanje napada u Afganistanu.

"Mi, s naše strane, činimo sve što je potrebno da stabiliziramo situaciju u Afganistanu. Međutim, većina afganistanskih problema dolazi iz Afganistana i treba ih rješavati u Afganistanu", kazao je on.

Odnosi između Pakistana i SAD-a su zategnuti jer Washington pojačava pritiske na Islamabad, koga optužuje da ne čini dovoljno napora da iskorijeni terorističke prijetnje na sjeverozapadu Pakistana.

U svom govoru, ministar Qureshi je ocijenio nužnom tješnju suradnju SAD-a, Pakistana i Afganistana, pozivajući sva tri partnera da "napuste svoje predrasude".