Svijet
1

Pakistan želi otvoriti "Malala škole" za siromašnu djecu

FENA
Malala Jusufzai
Malala Jusufzai
Pakistanske vlasti žele odati počast Malali Jusufzai, mladoj aktivistici koja se bori za pravo djevojčica na obrazovanje, koja je prošlog mjeseca preživjela napad talibana, tako što će otvoriti škole s njenim imenom za siromašnu djecu, saopćila je u ponedjeljak vlada.

"Malala škole" bit će izgrađene u 16 pakistanskih regija koje ugrožavaju sukobi i prirodne katastrofe, izjavila je za AFP Nafisa Šah, predsjednica državne organizacije Nacionalna komisija za humani razvoj.

Cilj ovog projekta je da se izgrade osnovne škole za siromašnu djecu koja nemaju pristupa osnovnom obrazovanju, kazala je Šah i precizirala da još nisu pronađena sredstva neophodna za podizanje ovih osnovnih infrastruktura.

U Pakistanu, više od pet miliona djece ne ide u osnovne škole, među kojim je tri miliona djevojčica. Vlada investira manje od 2,5 posto bruto nacionalnig dohotka u obrazovanje, što je najniža stopa u svijetu.

Pakistanske vlasti su najavile ovog vikenda, povodom "Svjetskog dana za Malalu", program koji ima za cilj da izdvoji malu sumu novca za tri miliona djece iz siromašnih slojeva kako bi mogli krenuti u školu.