Svijet
0

Pakistan vraća sva prava nakon ukidanja vanrednog stanja

FENA
Temeljna prava građana, koja su bila ukinuta nakon uvođenja vanrednog stanja u Pakistanu 3. novembra, bit će ponovo vraćena u subotu kada predsjednik Pervez Musharraf ukine vanredno stanje, izjavio je u petak glavni advokat pakistanske vlade.

Javna okupljana su bila zabranjena, slobode izražavanja i kretanja su teoretski bile smanjene, posebno u medijima.

Većina zabrana nije bila doslovce poštovana, demonstracije su se tolerirale iako su neke brutalno ugušene, a štampa nije prestajala kritikovati, ponekad vrlo otvoreno, vlast predsjednika Musharrafa.

"Sva temeljna prava građana bit će ponovo vraćena nakon ukidanja vanrednog stanja u subotu", kazao je glavni pakistanski tužitelj Malik Qayyum, koji je glavni advokat pakistanske vlade.

Pakistanci će, dakle, moći ponovo da se obraćaju pravosudnim organima, ukoliko smatraju da su povrijeđena njihova prava, što nisu mogli raditi u okolnostima vanrednog stanja, rekao je ovaj visoki sudski dužnosnik, blizak šefu države.

Međutim, Qayyum je precizirao da ni dekret predsjednika Musharrafa, kojim je zaveo vanredno stanje 3. novembra, ni drugi vladini akti ne mogu biti predmeti sudskog gonjenja u ovom režimu.