Nakon pogibije 127 osoba
0

Pakistan: Uzrok avionske nesreće nije mehanički kvar

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Vlasti u Pakistanu zabranile su direktoru aviokompanije, čiji se avion srušio u blizini Islamabada, da napušta zemlju, a zvaničnici rekli su da uzrok nesreće nije mehanički kvar.

Avion kompanije "Bhoja" iz Karachija srušio se na polja u blizini sela u predgrađu Islamabada i tom prilikom poginulo je svih 127 putnika i članova posade. Ovo je druga velika avionesreća u zemlji za manje od dvije godine.

   Govoreći na konferenciji za novinare šef nacionalne uprave civilne avijacije Nadeem Yusufzai  rekao je da je avion "Boeing-737" bio dobro pozicioniran za slijetanje kada je počeo iznenada da propada.

   On je dodao da je preslušao razgovore kontrolora leta na međunarodnom aerodromu Benazir Bhutto u Islamabadu i pilota Noora Ullaha Afridija.

    Sve je izgledalo normalno kada je kontrolor leta upozorio pilote da spuste opremu za slijetanje.

   "Iznenada, avion je nestao sa radara i izgubljen je kontakt sa letjelicom", rekao je on.

   Avion je pao u blizini sela Husainabad u 18:40 sati, pet kilometara od aerodroma, tri minuta nakon što je izgubio kontakt sa konotrolorima leta, rekao je Yusufzai na konferenciji za novinare u Islamabadu.
   Ranije je javljeno da je pilot uputio poziv za pomoć, nakon što je izbio požar na jednom od tankova za gorivo zbog čega je izgubio kontrolu nad letjelicom.

   Avion je ubrzao na 500 kilometara na sat i eksplodirao na visini od 500 metara.

   Imajući na umu da je bilo jako nevrijeme u Islamabadu u vrijeme nesreće neki spekulišu da su nagle promjene vjetra uzrok nesreće, odnosno promjene koje mogu da utiču na avion prilikom slijetanja.

   Yusufzai je rekao da je još prerano odbaciti bilo kakav uzrok nesreće.

   Gume, odnosno točkovi aviona i oprema za slijetanje pronađeni su neoštećeni, što ukazuje da se avion raspao u vazduhu.

   Yousuf Raza Gilani  pakistanski premijer naredio je istragu nesreće, kao ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik, koji je najavio da će biti utvrđeno ko je odgovoran.
   "Bit će utvrđen uzrok nesreće, da li je riječ o kvaru u avionu, osvjetljenje, loše vrijeme ili bilo koji drugi faktor", rekao je on.

   On je dodao da je pronađena crna kutija koja će biti upućena u inostranstvo na dekodiranje. Pakistanski istražitelji putovaće u Južnoafričku Republiku gdje je ovaj avion star 32 godine prošao posljednji put bezbjednosne provjere.

   "Ako je avion bio toliko star, zašto je kupljen?", upitao je Malik.