Svijet
0

Pakistan uspješno testirao ispaljivanje krstarećeg projektila

FENA
Pakistan je u utorak uspješno testirao ispaljivanje krstarećeg projektila koji može nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi mete u obimu od 500 km, saopćila je vojska.

Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf prisustvovao je ispaljivanju koje je obavljeno na neotkrivenoj lokaciji u Pakistanu i to je bilo drugo testitanje krstarećeg projektila Hatf VII, također poznatog kao Babur, navodi se u vojnom saopćenju, prenosi AP.

Prvo testiranje obavljeno je prošlog augusta na Musharrafov 62. rođendan.

"Sve faze planiranog ispaljivanja bile su izuzetno uspješne i projektil je pogodio s velikom preciznošću", navodi se u saopćenju.

Pakistanski susjed Indija, koja je također nuklearna sila, nije unaprijed obaviještena o testiranju pošto on nije dijelom sporazuma koji obuhvaća obavještavanje o balističkm testiranjima projektila, izjavio je visoki vojni zvaničnik.

Krstareći projektil Babur može se ispaliti s raznih platformi, uključujuči kopnene položaje, brodove na površini vode i podmornice, saopštila je vojska.

Projektil je u saopćenju opisan kao "niskoleteći, terenu blizak projektil s velikim manevarskim sposobnostima, velikom preciznošću i spravama za izbjegavanja radara".

U saopštenju se navode Musharrafove riječi kako ispaljivanje pokazuje pakistansko iskustvo u proizvodnji oružja i da će vlada nastaviti da pruža svu podršku vojnim naporima u jačanju nacionalne odbrane".

Pakistan takođe posjeduje nuklearno oružje i vodio je tri rata protiv Indije od podijele iz 1947. godine koja je dovela do stvaranja te islamske države. Obje zemlje, međutim, drže se mirovne politike od 2004. godine.